Nokia 6 (2018):ssa on Snapdragon 630 -piiri ja tavanomainen 16:9-kuvasuhteen näyttö

Nokia 6 (2018):n näytön kuvasuhde on sittenkin sama kuin edeltäjämallissa.

Uutisoimme joulukuun alkupuolella HMD Globalin Nokia 6 (2018) -älypuhelimesta, joka ilmestyi Kiinan telehallintoviranomaisen TENAA:n kotisivuille. Nyt samainen taho on julkaissut tietokantaansa lisää yksityiskohtia viime kuussa hyväksynnän saaneesta Nokia 6 (2018) -älypuhelimesta. Uudet tiedot paljastavat mm. laitteen suorittimen kellotaajuudet sekä näytön kuvasuhteen.

Toisin kuin aiemmin huhuiltiin, tulevassa uudessa Nokia 6:ssa on TENAA:n uusien tietojen mukaan mitoiltaan edeltäjäänsä vastaava näyttö. Halkaisijaltaan näyttö on 5,5 tuumaa ja kuvasuhteeltaan perinteinen 16:9. Tarkkuudeksi kerrotaan 1080 x 1920 pikseliä. Ulkomitat (148,8 x 75,8 x 8,15 mm) ovat kuitenkin pienentyneet ensimmäisen sukupolven mallista pituuden osalta, mikä on nyt merkittävät 5,2 mm pienempi.

Järjestelmäpiiriksi on vahvistunut Geekbenchin tulostietokannan kautta viime toukokuussa esitelty Snapdragon 630, joka sisältää kahdeksan Cortex-A53-prosessoriydintä, Adreno 508 GPU:n, Hexagon 642 DSP:n, Spectra 160 -kuvasignaaliprosessori sekä Cat.12-nopeusluokan X12 LTE -modeemin. TENAA:n laitetietojen prosessorikellotaajuudet sopivat yksiin Snapdragon 630:n kanssa. RAM-muistia on neljä gigatavua ja tallennustilaa versiosta riippuen 32 tai 64 Gt. Etu- ja takakamera ovat tarkkuudeltaan samat kuin aiemmin – 8 ja 16 megapikseliä. Myös akun koko on sama, eli 3000 mAh.

Nokia 6 (2018):n julkaisuajankohdasta ei ole vielä tarkkaa tietoa, mutta laite saatetaan nähdä jopa vielä tällä viikolla, sillä sen edeltäjä esiteltiin viime vuoden tammikuun alussa. io-techin testiartikkeli ensimmäisen sukupolven Nokia 6:sta on luettavissa täältä.

Lähde: TENAA

io-techin 1-vuotissynttärit

Vuosi sitten virallisesti avattu uusi suomalainen tietotekniikkasivusto io-tech.fi on kasvanut räjähdysmäisesti.

Vuosi sitten kirjoitin uutista io-tech.fi-sivuston virallisesta avaamisesta. Tuolloin ajatuksena oli lähteä luomaan tyhjästä Suomen parasta tietotekniikkasivustoa. Uskoakseni olemme onnistuneet tavoitteessamme kohtalaisen hyvin sillä esimerkiksi Alexa.comin Rankingin mukaan io-tech.fi on tänä päivänä Suomen 47. suosituin sivusto.

Ensimmäinen vuosi oli kuin palapeli, jota piti rakentaa palanen kerrallaan. Foorumi, yhteisö, sisältö, mainokset ja liiketoiminta.

TechBBS-foorumin kehitys ja beta-testi alkoi jo vuoden 2016 lopulla. Keskityimme kuuntelemaan käyttäjien palautetta, kehittämään uusia ominaisuuksia ja viilaamaan ulkoasua. Ensimmäisenä päivänä foorumille rekisteröityi noin 2000 käyttäjää ja ensimmäisenä viikkona 5000 käyttäjää. Havaittavissa oli selvää lumipalloefektiä, joka ei olisi enää pysäytettävissä. TechBBS:stä on kasvanut vuoden aikana yksi Suomen aktiivisimmista keskustelufoorumeista ja yhteisöistä.

Vuoden aikana julkaistussa yli 1000 uutisessa olemme pyrkineet keskittymään tietotekniikan ja mobiilimaailman merkittäviin tuotejulkaisuihin ja ajankohtaisiin ilmiöihin. Klikkiotsikointia olemme mielestäni pystyneet välttämään kiitettävästi. Loppuvuoden aikana lanseerasimme foorumin puolelle Uutisia lyhyesti -konseptin, jossa merkitykseltään hieman vähäisempiä aiheita voidaan tuoda lukijoiden tietoisuuteen ja keskusteltavaksi.

Tuotejulkaisuiden osalta vuosi 2017 oli täysin poikkeuksellinen PC-komponenttien saralla ja vuoden varrelle osui monta merkittävää lanseerausta. Käytännössä otollisempaa ajankohtaa perustaa uusi tietotekniikkasivusto ei viimeisen 10 vuoden aikana ole ollut. Testasimme io-techissä käytännössä lähes kaikki merkittävät uudet PC-komponentit ja usein ainoana mediana Suomessa.

Intel julkaisi Kaby Lake -koodinimelliset 7. sukupolven Core-prosessorit tammikuussa, Skylake-X- ja Kaby Lake-X-koodinimelliset Core X -prosessorit kesäkuussa ja 6-ytimiset Coffee Lake -koodinimelliset 8. sukupolven Core-prosessorit lokakuussa. Prosessoreiden rinnalle julkaistiin Z270-, X299- ja Z370-piirisarjat  ja niiden variantit.

AMD esitteli useamman vuoden kehityksen tuloksena uuden Zen-arkkitehtuurin ja siihen perustuvat Ryzen-prosessorit kuluttajille ja Ryzen Threadripper -prosessorit tehokäyttäjille sekä X370- ja X399-piirisarjat ja niiden variantit. Näytönohjainrintamalla AMD päivitti toukokuussa Polaris-grafiikkapiiriin pohjautuvat Radeon RX 500 -sarjan näytönohjaimet ja elokuussa lanseerattiin pitkään ja hartaasti odotettu uuden sukupolven Vega-arkkitehtuuri ja Radeon RX Vega -näytönohjaimet.

NVIDIAn vuoden merkittävimmät julkaisut olivat GeForce GTX 1080 Ti helmikuussa, GeForce GTX 1070 Ti marraskuussa ja Titan V joulukuussa.

Prosessoreiden, emolevyjen ja näytönohjainten lisäksi testasimme muun muassa useita pelikannettavia, koteloita, mekaanisia näppäimistöjä ja kokeilimme niin prosessoreiden, muistien kuin näytönohjaimien ylikellottamista.

Mobiilipuolella vierailimme helmikuussa Barcelonassa MWC-messuilla ja syyskuussa IFA:ssa tutustumassa valmistajien uutuuksiin. Älypuhelinrintamalla testasimme käytännössä kaikki lippulaivamallit ja useita edullisempia malleja Huaweilta, Nokialta, Samsungilta, Applelta, LG:ltä, Sonyltä, HTC:lta, Xiaomilta, Motorolalta ja Asukselta.

Vuoden aikana io-techin Youtube-kanava on kerännyt yli 6000 tekniikasta kiinnostunutta tilaajaa, Facebook-sivuilla on yli 2300 tykkääjää ja Twitterissä yli 1000 seuraajaa.

Iso palanen kokonaisuutta on ollut sivuston liiketoiminnan rakentaminen. Kuuntelimme käyttäjiä ja toteutimme mainonnan täysin poikkeuksellisesti ei-häiritsevänä staattisina JPG- ja PNG-kuvina, jotka esitämme tietoturvallisesti tunnettujen mainospalvelimien ja skriptien sijaan paikallisesti. Lisäksi teimme lukijoille lupauksen, että esitämme io-techissä ainoastaan relevanttia eli tekniikkaan liittyvää mainontaa.

Käyttäjäpalaute mainoksista on ollut käsittämättömän positiivista. Moni yritys ostaa kuitenkin mainokset automaattisesti mainosverkostoista Adblock-mainonnanestoista välittämättä eikä yritysten sisäiset prosessit ole välttämättä niin ketteriä, että mainontaa pystyttäisiin toteuttamaan vaihtoehtoisissa kanavissa, vaikka halua olisi. Onneksi Suomesta löytyy myös alojensa edelläkävijöitä, joita kiinnostaa tavoittaa io-techin lukijoiden kaltaiset alansa ammattilaiset ja tehokäyttäjät ja mainosmyynti ylitti lopulta ensimmäiselle vuodelle asetetut tavoitteet. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että io-techin tarina jatkuu myös vuonna 2018. Iso kiitos myös TechBBS-foorumilla tukijäsenyyden ostaneille ja sivustoa tukeneille käyttäjille.

Myös tilastojen valossa kova työ on tuottanut tulosta ja io-techissä vierailtiin joulukuussa yli 1,1 miljoonaa kertaa ja sivulatauksia kertyi 7,8 miljoonaa.

Koko vuoden 2017 aikana TechBBS-foorumille on rekisteröitynyt noin 19 000 käyttäjää, viestejä on kirjoitettu 1,8 miljoonaa ja sivulatauksia on kertynyt 78 miljoonaa. Uutisia on kommentoitu erittäin aktiivisesti ja uutisiin on kertynyt vuodessa yli 30 000 ja artikkeleihin yli 6000 kommenttia.

 

#MAKE ATK GREAT AGAIN

Kiitos ja hyvää uutta vuotta 2018 toivottavat io-techin pojat

Sampsa, Juha, Petrus & Pekko.

io-techin vuoden 2017 suosituimmat jutut

Julkaisimme io-techin ensimmäisen vuoden aikana yli 1000 uutista ja lähes 100 artikkelia. Listasimme suosituimmat jutut.

io-tech.fi on suomalainen tietotekniikkasivusto, joka käsittelee myös mobiililaitteita ja muita IT-alaan ja tekniikkaan liittyviä kiinnostavia ilmiöitä.

Uutisoinnin lähtökohtana on ollut noudattaa punaista lankaa eli pyrimme kattamaan käsittelemämme aiheet, kuten prosessorit, näytönohjaimet, lippulaivaälypuhelimet niin perinpohjaisesti, että lukijamme voivat luottaa pysyvänsä ajantasalla. Olemme myös pyrkineet välttämään uutisissamme klikkiotsikointia ja mahdollisuuksien mukaan taustoittamaan ja syventämään uutisoitavaa aihetta.

Tärkeä osa uutisointia on ollut lukijoidemme aktiivisuus. io-techin uutisiin onkin kertynyt vuoden 2017 aikana jopa yli 30 000 kommenttia eli keskimäärin noin 30 kommenttia / uutinen. Aktiivisen kommentoinnin ja keskustelun ansiosta yksittäinen uutinen on saattanut pysyä pinnalla kuukausia.  Julkaistuihin artikkeleihin kommentteja kertyi noin 6000 kappaletta eli keskimäärin 65 kommenttia / artikkeli.

 

io-techin suosituimmat uutiset 2017

  1. AMD esitteli Ryzen 7 -prosessorit – ominaisuudet, suorituskyky ja hinnat julki (26 722 lukukertaa)
  2. Vahvistus: GeForce GTX 1080 Ti esitellään 28. helmikuuta
  3. Vertailukuvissa Huawei Honor 8 Lite ja Honor 7 Lite
  4. Intelin Coffee Lake -prosessoreiden myynti alkaa 5. lokakuuta
  5. AMD:n Ryzen 7 -prosessoreiden mallinimet ja hinnat vahvistettu
  6. 6-ytiminen Ryzen-prosessori on teknisesti mahdollista toteuttaa
  7. Pyöriikö Crysis? 10 vuotta myöhemmin
  8. io-tech alkaa kehittää omaa uutiskeräintä – kilpailija Amppareille
  9. Razer julkaisi ensimmäisen älypuhelimensa
  10. NVIDIA julkaisi Titan V -näytönohjaimen

 

io-techin suosituimmat artikkelit 2017

  1. Testissä Nokia 8  (44 912 lukukertaa)
  2. Pikatestissä Huawei Honor 8 Lite
  3. AMD Ryzen 7 1800X & 1700X (Summit Ridge)
  4. Testissä Intel Core i7-8700K & Core i5-8600K (Coffee Lake)
  5. Intel Core i7-7700K & Core i5-7600K (Kaby Lake)
  6. AMD Ryzen 5 1600X & 1500X
  7. Ylikellotustesti ilmalla: Ryzen 7 1800X & 1700X
  8. Pikatestissä Samsung Galaxy A5 (2017) -älypuhelin
  9. AMD:n uusi Zen x86-arkkitehtuuri ja clock-to-clock-suorituskyky
  10. Testissä AMD Radeon RX Vega 64

 

io-techin toimitus toivottaa lukijoille hyvää uutta vuotta 2018!

#MAKE ATK GREAT AGAIN

Video: Kokeilimme sijoittaa altcoiniin (Ripple)

Sijoitimme 500 dollaria vaihtoehtoiseen virtuaalivaluutta Rippleen. Parissa viikossa sijoituksen arvo kaksinkertastui.

io-techissä aiemmin julkaistut Bitcoin-videot ovat keränneet runsaasti kiinnostusta ja alkuperäistä myyntivideota on katsottu Youtubessa yli 65 000 kertaa ja Bitcoinien verotusta käsittelevä video nousi pariksi päiväksi Youtuben Suomen trendaavien videoiden listalle ja katseluita on kertynyt yli 37 000.

Lukijapalautteen pohjalta kokeilimme sijoittamista altcoiniin eli Bitcoinille vaihtoehtoiseen virtuaalivaluuttaan.

Pienen taustatyön jälkeen sijoituskohteeksi valittiin Ripple (XRP), mutta sen ostaminen osoittautui yllättävän hankalaksi. Lopulta päädyimme sijoittamaan 500 dollaria eToro-alustan kautta Ripplen arvonnousuun, kun sen kurssi oli alle dollarin. Rippleä huhutaan lisättäväksi Coinbase-palveluun ja aasialaiset pankit kokeilevat parhaillaan siihen liittyvää siirtotekniikkaa. Viime päivien aikana Ripplen kurssi onkin noussut merkittävästi ja tällä hetkellä sen arvo on yli 2 dollaria.

Huom! Virtuaalivaluuttaan sijoittaminen on erittäin riskialtista ja niiden volatiliteetti on erittäin korkea. Videoiden ei ole missään nimessä tarkoitus olla suositus sijoittaa virtuaalivaluuttoihin.

Seuraavalla videolla tutustumme Bitcoin Cashiin, joka forkattiin elokuussa alkuperäisestä Bitcoinista.

Jos pidit videosta, käy tykkäämässä, tilaa io-techin YouTube-kanava, anna kommenteissa palautetta ja kehitämme videokonseptia lisää, kiitos!

Kiina tutkii mahdollista kartellitoimintaa rajusti nousseiden muistihintojen takana

Kiinan tutkinnan kohteiksi joutuvat ainakin leijonanosaa markkinoista hallinnoivat Samsung ja SK Hynix.

Keneltäkään ei liene mennyt ohi, miten muistipiirien hinnat ovat nousseet etenkin viimeisen puolentoista vuoden aikana. Kohonneet hinnat koskevat paitsi NAND Flash -muisteja, myös esimerkiksi erilaisia DRAM-muisteja.

Muistien hinnat ovat kohonneet maailmanlaajuisesti merkittävästi jo pidemmän aikaa. Suomessa esimerkiksi poimimani G.Skillin 8 gigatavun DDR4-2133-muistin hinta on kohonnut Hinta.fi-hintavertailun mukaan kesäkuusta 2016 tähän päivään vähän yli kaksinkertaiseksi. Muistivalmistajat syyttävät hintojen noususta kovaa kysyntää ja uuden tuotantokapasiteetin hidasta valmistumista, mutta Kiina on nyt herännyt epäilemään mahdollista kartellitoimintaa hintojen nousun takana.

Kiinan mukaan sen National Development and Reform Commissionin (NDRC) hintojen valvontaan keskittynyt Pricing Supervision Department tulee tutkimaan hintojen nousun todellisia syitä ja mahdollista muistivalmistajien kartellia hintojen takana. Tutkittavia yrityksiä ovat ainakin Samsung ja SK Hynix, jotka yhdessä hallinnoivat leijonanosaa muistimarkkinoista. Merkittäviä muistivalmistajia löytyy etenkin NAND-muistien osalta myös muita, mutta niiden valmistusprosessit laahaavat merkittävästi valtapelureiden takana esimerkiksi 3D NAND -tuotannon osalta.

Mobile China Alliancen Wang Yanhui on paljastanut China Dailylle, että NDRC on ehtinyt olemaan jo yhteydessä ainakin Samsungiin, mutta tarkempia tietoja tutkimusten tilasta ei ole vielä saatavilla. Sekä Samsung että SK Hynix ovat kieltäytyneet kommentoimasta asiaa toistaiseksi.

Lähde: Reuters

Uusi artikkeli: Testissä Apple iPhone X

29.12.2017 - 16:15 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (94)

io-tech testasi Applen lippulaivapuhelin iPhone X:n.

io-techin vuoden 2017 viimeisessä testiartikkelissa perehdytään Applen syyskuussa esittelemään iPhone X -älypuhelimeen, jonka saatavuus on edelleen melko rajallista. iPhone X:n keskeisiin ominaisuuksiin kuuluu uusi lähes reunoille asti yltävä 5,8-tuumainen AMOLED-näyttö, A11 Bionic -järjestelmäpiiri, Face ID -kasvojentunnistus, kahdella optisella vakaimella varustettu kaksoistakakamera sekä langaton lataus.

Apple mainostaa uutuuttaan älypuhelimien seuraavan vuosikymmenen viitoittavaksi malliksi, joten otimme selvää löytyykö ylisanoille katetta. Tutustumme artikkelissa tuttuun tapaan kattavasti laitteen rakenteeseen, teknisiin ominaisuuksiin, kameraan, ohjelmistoon, suorituskykyyn ja akunkestoon.

Lue artikkeli: Testissä Apple iPhone X

Apple pyysi anteeksi iPhone-puhelimien hidastamista

29.12.2017 - 11:30 / Sampsa Kurri Mobiili Kommentit (54)

Apple on kirjoittanut kotisivuilleen viestin asiakkailleen, jossa se pyytää anteeksi ja kertoo tarkemmin iPhone-puhelimien hidastamisen taustoista.

Ongelmien taustalla on älypuhelimissa yleisesti käytettyjen litiumionakkujen ikääntyminen, jonka myötä sen kyky ylläpitää varausta ja kyky tarjota äkillisesti runsaasti virtaa erityisesti alhaisessa varaustasossa heikentyvät. Tämän seurauksena iPhone-puhelimet saattoivat sammua äkillisesti suorituskykyä vaativissa tilanteissa, vaikka varausta saattoi olla vielä jonkin verran jäljellä.

Apple on noussut otsikoihin tämän syksyn aikana, kun sen toimenpiteet iPhone-puhelimien äkillisten sammumisten välttämiseksi selvisivät. Noin vuosi sitten julkaistussa iOS 10.2.1 -käyttöjärjestelmässä on ominaisuus, joka laskee akun tilan heikentyessä dynaamisesti iPhone 6-, 6S- ja SE-mallien prosessorin kellotaajuutta sammumisen välttämiseksi. iOS 11.2 -versio lisäsi saman toiminallisuuden myös iPhone 7- ja 7 Plus -malleihin. Ominaisuuden seurauksena laitteen suorituskyky saattoi tuntua hidastuneen joissain tilanteissa ja tulokset huononivat suorituskykytesteissä.

Apple painottaa viestissään, että se ei ole missään nimessä tarkoituksellisesti yrittänyt lyhentää tuotteidensa elinkaarta tai heikentää käyttökokemusta. Asiakkailtaan saamansa palautteen pohjalta yritys kuitenkin pahoittelee käyttämäänsä menetelmää ja kommunikointiaan asiassa.

Samassa yhteydessä Apple ilmoittaa laskevansa iPhone 6- ja uudempien mallien akunvaihdon hinnan 79 dollarista 29 dollariin ja tuleva iOS-versio tulee tarjoamaan käyttäjälle yksityiskohtaisempaa tietoa akun tilasta.

Applea vastaan nostettiin aiemmin joulukuussa joukkokanne, jonka perusteluina on muun muassa häiriintynyt iPhone-puhelimen käyttö hitauttamisesta johtuen, josta on seurannut taloudellista haittaa ja muita ongelmia, jotka oikeuttavat korvaukseen.

Lähde: Apple Kuva: iFixit

Välipäivien kovimmat tekniikkatarjoukset

Poimimme muutamia välipäiväalen mielenkiintoisimpia tarjoustuotteita, jos jotain jäi puuttumaan joululahjojen joukosta.

Marraskuun loppuun sijoittuva Black Friday -perjantai käynnistää vuodenvaihteen tarjousrumban ja ostohuumaa vauhdittaa joulukuun alussa suomalaisten tileille saapuvat veronpalautukset. Kun joululahjat on saatu ostettua pukin konttiin, vuorossa on välipäivien alennukset, jotka ovat usein jopa paremmat kuin joulun alla.

Keväällä julkaistun Samsung Galaxy S8 -lippulaivapuhelimen suositushinta Suomessa oli 829 euroa, mutta nyt hinta on tippunut alle 500 euroon eli käytännössä Oneplus 5T:n ja Nokia 8:n tasolle.

Galaxy S8 tarjoaa valtaosan etupuolesta peittävän 5,8-tuumaisen Infinity Display –näytön 1440×2960-resoluutiolla, suorituskykyisen Exynos 8895 –järjestelmäpiirin, hyvälaatuisen kameran ja joukon muita tärkeitä ominaisuuksia, kuten IP68-suojauksen, langattoman latauksen ja laadukkaat AKG:n kuulokkeet.

Maininnan arvoinen tarjous on myös keväällä julkaistu suorituskykyinen Oneplus 5, joka irtoaa nyt 399 eurolla.

 

OLED-televisiot tekevät tuloaan ja hiljattain Kuluttaja-lehden kattavassa testissä parhaaksi valitun LG:n 55-tuumaisen OLED55B7V:n hinta on laskenut joulun jälkeen alle 1500 euroon. Maaliskuussa televisio saapui myyntiin 3999 euron hintalapulla varustettuna, joten hinnanpudotus on tämän vuoden aikana ollut melkoinen.

 

PC-komponenttien saralla katteet ovat hyvin pienet, joten yleensä tarjoukset ovat myös varsin maltillisia. Poikkeuksen tekee 199 euroon laskenut Asuksen kolmen gigatavun näyttömuistilla varustettu Dual GeForce GTX 1060 -näytönohjain. Hintahistoriaa tarkastelemalla voidaan kuitenkin todeta, että näytönohjaimien hinnat nousivat viime kesänä selvästi johtuen muun muassa kiinnostuksesta virtuaalivaluuttojen louhintaan ja dollarin kurssimuutoksista.

Prosessoripuolella Intelin tuore Coffee Lake -koodinimellinen 6-ytiminen Core i7-8700K -lippulaivamalli irtoaa 367 euroon.

 

io-techin kanssa yhteistyössä toimiva Hinta.fi-hintavertailu listaa uudella Tarjoukset-sivulla joulun ja välipäivien parhaat tekniikkatuotteiden tarjoukset palvelussa mukana olevista verkkokaupoista. Sivulta löytyy kaikki tuotteet, joiden hinta on laskenut viimeisen viikon aikana yli 5 %.

Applen Lisa julkaistaan avoimena lähdekoodina

Lisaa voidaan pitää ensimmäisenä merkittävänä kaupallisena tietokoneena, jota käytettiin graafisen käyttöliittymän avulla.

Applen Lisa on kenties yhtiön suurin floppi sen historian aikana, vaikka matkalla mahtuu muitakin epäonnistumisia. Nyt Steve Jobsin lempilapsena vuonna 1983 syntynyt Lisa on palaamassa parrasvaloihin, kun se julkaistaan avoimena lähdekoodina.

Computer History Museum tulee julkaisemaan Lisa-käyttöjärjestelmän ja sovellukset avoimena lähdekoodina vuoden 2018 aikana. Suunnitelmasta Googlen keskusteluryhmässä kertonut Al Kossown mukaan ainoa hidastetöyssy matkalla avoimeen julkaisuun on Apple, joka tarkistaa parhaillaan koodia ja merkkaa punakynällä ne osat, joita ei saa julkaista avoimena lähdekoodina. Kossown mukaan hänen nähdäkseen ainut osa, jota ei tultaisi välttämättä julkaisemaan avoimena lähdekoodina, on American Heritagen sanakirja LisaWriten oikeinkirjoituksen tarkistukselle.

Lisa oli Applelle kallis projekti, sillä sen kehittämisen arvioidaan maksaneen noin 150 miljoonaa dollaria, kun itse tietokoneita saatiin myytyä 10 000 dollarin jälleenmyyntihintaan vain noin 10 000 kappaletta. Business Insiderin mukaan nykyrahaan käännettynä 10 000 silloista dollaria vastaa noin 24 000 dollaria.

Vaikka Steve Jobs kammettiin aikoinaan pois Lisa-projektista, voidaan koko sitä pitää hänen lempilapsenaan, josta alkaneet riidat johtivat lopulta Jobsin eroon Applesta ja NeXT Computerin perustamiseen. Jobs on jopa kertonut tietokoneen olleen nimetty hänen tyttärensä mukaan, vaikka alun perin sen kerrottiin olleen lyhennelmä Local Integrated System Architecturesta.

Lisan käyttöjärjestelmää pidetään yleisesti ensimmäisenä merkittävänä graafisella käyttöliittymällä varustettuna käyttöjärjestelmänä, vaikka moni sen idea perustuukin vahvasti Xeroxin PARCiin. Virallisesti ensimmäinen kaupallinen graafisella käyttöliittymällä varustettu tietokone oli vuonna 1981 julkaistu Xeroxin Star.

Lähteet: Google Groups, Business Insider

HWiNFOn päivitys paljasti Whiskey Lake -alustan ja muita uutuuksia

HWiNFOn tuorein päivitys lisäsi myös tuen AMD:n Pinnacle Ridge -prosessoreille ja 400-sarjan piirisarjoille ja auttoi löytämään uutta tietoa Intelin Ice Lakesta.

Tietokoneen osista ja niiden toiminnasta tietoa antavat sovellukset ovat osoittautuneet kerta toisensa jälkeen hyviksi lähteiksi vielä julkaisemattoman raudan osalta. Tällä kertaa tietolähteenä on HWiNFO, jonka viimeisin päivitys paljasti muun muassa uuden Intelin arkkitehtuurin.

HWiNFOn uusin versio kertoo muun muassa parantavansa ohjelmasta jo ennakkoon löytynyttä alustavaa tukea Intelin Ice Lake -arkkitehtuurille. Lisäksi muutoslistauksesta löytyy alustava tuki entuudestaan huomaamatta jääneelle Whiskey Lake -alustalle, sekä AMD:n 400-sarjan piirisarjoille ja Pinnacle Ridge -prosessoreille.

Tom’s Hardware on lisäksi huomannut, että Intel on päivittänyt Ice Lakelle pyhitetyn sivun tuotekatalogissaan. Aiemmin Ice Laken on oletettu olevan esimerkiksi työpöytäversio Cannonlakesta, mutta Intelin päivitetyt verkkosivut paljastavat, että markkinoille aiotaan tuoda ensimmäisinä mobiilikäyttöön suunnatut U- ja Y-sarjojen prosessorit. Intelin koodinimilistauksesta löytyy kuitenkin myös tulevat H- ja S-sarjojen Ice Laket, eli pelkästä mobiiliprosessorista ei ole kyse. Saman koodinimilistauksen Whiskey Lake on  toistaiseksi tarkemmin määrittelemätön ”Client Notebook Platform”, samaan tapaan kuten esimerkiksi tuleva Tiger Lake.

AMD:n 400-sarjan piirisarja on ehtinyt ilmestyä jo PCI SIG:n listauksiinkin ja piirisarjoista tiedetään tällä hetkellä vain, että ne kuuluvat 300-sarjan tavoin Promontory-perheeseen ja että piirisarjan PCI Express 2.0 -väylät on päivitetty 3.0-väyliksi. Pinnacle Ridge on puolestaan koodinimi AMD:n tuleville toisen sukupolven Ryzen-prosessoreille. Prosessorit perustuvat edelleen ensimmäisen sukupolven Zen-arkkitehtuuriin, mutta uutta on ainakin 12LP:ksi päivittynyt valmistusprosessi.

Lähteet: Tom’s Hardware, HWiNFO, Intel (1), (2)