Qualcommin uusi Snapdragon X Elite vakuuttaa ensitesteissä

Nimekkäiden alan veteraanien perustaman Signal65:n Ryan Shrout on testannut uutta Surface Laptop -kannettavaa Microsoftin toimeksiannosta

Qualcomm on luvannut suuria uusista Snapdragon X Elite- ja Plus -prosessoreistaan, jotka löytyvät uusista Copilot+ PC -tietokoneista. Nyt nettiin on saatu ensimmäiset kolmannen osapuolen tekemät testit, joskin vahvasti läsnä olevan Microsoftin toimeksiannosta.

Muun muassa PC Perspectiven perustajana ja Intelin GPU-puolen PR-miehenä tunnetuksi tulleen Ryan Shroutin, Patric Moorheadin ja Daniel Newmanin Signal65 on saanut toimeksiannon testata Microsoftin uusi Surface Laptop -kannettavaa Qualcommin Snapdragon X Elite -prosessorilla. Vaikka testit on suoritettu valmistajan toimeksiannosta, Signal65 tuskin lähtee tahraamaan mainettaan ensi askelilla väärennetyillä testeillä taustajoukot huomioiden.

Signal65:n Shroutin suorittamissa testeissä Surface Laptopia verrattiin samaisen kannettavan aiempaan versioon Core i7-1255U -prosessorilla, Surface Pro 9:ään Microsoft SQ3 -prosessorilla (Qualcomm Snapdragon 8cx3 -johdannainen), MSI Prestige 16 AI EVOon Core Ultra 7 155H:lla sekä Applen MacBook Airiin M3-prosessorilla. Kaikissa kannettavissa oli 16 Gt muistia lukuun ottamatta MSI:n kannettavaa, jossa sitä oli 32 Gt.

Prosessorisuorituskykyä mitattiin Geekbench- ja Cinebench 2024 -sovelluksilla, joista kumpikin antoi hyvin samansuuntaiset tulokset. Kaikilla säikeillä Snapdragon X Elite päihitti kaikki kilpailijansa, mutta yhdellä säikeellä Applen M3 kiri edelle. Parhaiten kaksikon jälkeen pärjäsi Intelin Core Ultra 7 155H, joka peittosi myös M3:n kaikilla säikeillä.

Copilot+ PC:n myötä viimeistään suurin huomio keskittynee NPU:n eli tekoälykiihdyttimen suorituskykyyn, jota mitattiin UL Benchmarksin Procyon AI:n Computer Vision -testillä. Qualcommin Snapdragon X Elite oli testissä täysin omaa luokkaansa. Intelin Core i7-1255U jäi luonnollisesti nollille ilman NPU:ta ja Core Ultra 7 155H jäi NPU:lla varustettujen mallien perän pitäjäksi, kun Microsoftin SQ3:n ja Applen M3:n pääsivät noin puoleen Snapdragonin suorituskyvystä.

Mediaprosessoinnissa kenties hieman yllättävästikin Intelin Core Ultra 7 155H oli koko joukon selvästi nopein, tarjoten jopa 40-44 % parempaa suorituskykyä kuin kakkoseksi jäänyt Snapdragon X Elite. Handbrakella toteutetuissa testeissä kolmas sija meni kenties hieman yllättävästikin Intelin Core i7-1255U:lle, vaikka Apple kirikin eroa jonkin verran kiinni H.265-versiolla testistä.

Tuottavuustesteissä Microsoftin SQ3 jäi auttamattomasti jalkoihin tarjoten noin 60 % kilpailijoittensa suorituskyvystä, mutta muut testiprosessorit olivat hyvinkin tasaväkisiä. Ainoastaan PowerPoint-testissä Applen M3 pääsi pienoiselle karkumatkalle 16 %:n erolla, mutta muissa testeissä ero oli maksimissaan 12 % suuntaan tai toiseen ja useimmiten selvästi pienempi. Chromen SpeedoMeter v3.0 ja JetStream 2.2 -testeissä M3 oli selkeällä erolla koko joukon nopein, mutta Snapdragon ylsi kakkoseksi.

Integroitujen grafiikkaohjainten suorituskykä mitattiin 3DMark Wild Life Extreme Unlimitedilla, Solar Bay Unlimitedilla ja tuoreen Steel Nomadin Light-versiolla. Kahdessa ensimmäisessä selvästi nopein oli Applen M3, joka repi eroa Snapdragoniin testisä riippuen 29-31 %. Wild Lifessä Snapdragonin Adreno yli toiseksi nopeimmaksi, kun Solar Bayssa Intel kiilasi Core Ultran integroidulla Arcilla aivan M3:n kantaan. Steel Nomad Lightissä Arc vei Adrenoa jopa 35 %:n erolla. Solar Bay -testi vaatii säteenseurantatuen mikä jätti Core i7:n ja SQ3:n automaattisesti nollille, kun Steel Nomad Lightistä uupuu vielä M3:n vaatima macOS-tuki.

Koska Windows-maailma pyörii edelleen vahvasti x86:n ympärillä, otti Signal65 mukaan myös emulaatiotestejä. PugetBenchin Lightroom Classic -testissä Snapdragon X Elite ylsi emuloimalla koko joukon nopeimmaksi prosentin erolla saman testin natiivina ajavaan Core Ultraan verrattuna. Testi ei ole saatavilla macOS:lle ja SQ3 ei suoriutunut testistä lainkaan. Vakuuttava meno jatkuu myös Blender 4.1.1:ssä, jossa Snapdragon sijoittui kolmanneksi Core Ultran ja M3:n jälkeen. M3 oli nopeampi 17 %:n ja Core Ultra 46 %:n erolla, mutta ne pääsivät ajamaan testiä natiivina, kun Snapdragon joutui käyttämään emulaatiokerrosta välissä.

Kannettavissa oleellista on myös akkukesto, jota mitattiin sekä toistamalla videota paikallisesti että Procyonin Battery Life -testillä. Videota pyörittäessä Snapdragon X Elite oli koko joukon ykkönen jättäen lähimmäksi yltäneen M3:n 84 %:iin akkukestostaan. Procyon AI:ssa erot olivat pienempiä eikä testi tue M3:a, mutta muihin verrokkeihin nähden Snapdragon oli jälleen pisimpään jaksava.

Voit tutustua testituloksiin tarkemmin lähdelinkin takaa.

Lähteet: Signal65 (PDF), Tom’s Hardware

Asus ROG esitteli maailman ensimmäisen kiiltäväpaneelisen WOLED-pelinäytön

Ennen ROG Swift XG27AQDM:ää markkinoilla on ollut kiiltäväpintaisia OLED-näyttöjä vain Samsungin QD-OLED-tekniikalla.

OLED-näytöt tekevät vahvaa tuloa tietokonemarkkinoille ja nyt Asus on löytänyt markkinoilta raon, jota muut eivät ole ehtineet vielä täyttää. Uusi ROG Swift OLED XG27AQDM on markkinoiden ensimmäinen ns. kiiltävällä (glossy) WOLED-paneelilla (White OLED, sisältää RGB OLEDien rinnalla valkoisen OLEDin) varustettu näyttö.

Asus ROG Swift OLED XG27AQDM perustuu LG:n 26,5” 2560×1440-resoluution 3. sukupolven WOLED-paneeliin, joka päivittyy parhaimmillaan 240 hertsin virkistystaajuudella. LG:n 3. sukupolven WOLED-paneelin ominaisuuksia Micro Lens Array, meta multi-booster ja Detail Enhancer, jotka parantavat mm. kuvan kirkkautta selvästi aiempiin sukupolviin nähden.

Uuden ROG-näytön vaihteleva virkistystaajuus on toteutettu FreeSync Premium- ja G-Sync Compatible -leimojen kera Adaptive-syncillä. Näytön luvataan kattavan 135 % sRGB ja 99 % DCI-P3-väriavaruuksista ja sen vasteajaksi ilmoitetaan 0,3 millisekuntia. Näytön kirkkaus yltää SDR-sisällöllä 450 nitiin ja HDR-sisällöllä maksimissaan jopa 1000 nitiin. Näyttö on DisplayHDR 400 True Black -sertifioitu. Se tukee myös erillistä 4:3-tilaa kilpapelaajien tarpeisiin.

Sen ohella, että kyseessä on ensimmäinen kiiltävällä paneelilla varustettu WOLED-näyttö, XG27AQDM on myös ensimmäinen OLED-näyttö, joka tukee sekä välkkymisvapaata vaihtelevaa virkistystaajuutta että ELMB-teknologiaa (Extra Low Motion Blur). Aiemmin kumpikin teknologioista on ollut saatavilla vain LCD-näyttöjen puolella. Lisäksi Asus on saanut mukaan tekstin laatua parantavan Clear Pixel Edge -teknologian.

XG27AQDMG:n jalka tarjoaa 120 mm:n säätövaraa korkeuteen, 45° kääntösäteen, 20° kallistuksen sekä Pivot-tuen. Liitinpuolella on tarjolla puolestaan yksi DisplayPort 1.4, kaksi HDMI 2.0:aa, kuulokeliitin sekä USB-hubi kahdella USB-A 3.2 Gen 1 -liittimellä. DisplayPort 1.4 -tukea voidaan pitää pettymyksenä, sillä se vaatii DSC-teknologian(Display Stream Compression) hyödyntämistä näytön natiiviresoluutiolla, eikä HDMI 2.0:lla pötkitä niinkään pitkälle.

Asus ei ole vielä kertonut milloin tai mihin hintaan näyttö tulee saataville.

Lähde: Asus

HP mylläsi koko tietokonevalikoimansa brändäyksen uuteen uskoon

Tutut Spectret, Pavilionit ja muut vaihtuvat kuluttajapuolen Omni- ja yrityspuolen Elite- ja Pro-mallistoihin.

Uusien tuotesarjojen tuonti markkinoille ja vanhojen hylkääminen ovat arkipäivää, mutta harvinaisempaa on koko linjaston myllääminen yhdellä kertaa. HP on kuitenkin nähnyt ns. ”tekoälytietokoneiden” saapumisen olevan oivallinen hetki tehdä juuri niin.

HP on päättänyt hylätä perinteiset tuotelinjansa kuten Spectre ja Pavilion korvatakseen ne yksinkertaistetulla, helposti ymmärrettävällä tuoteportfoliolla. Jatkossa yhtiön kuluttajatietokoneet tunnistaa Omni- ja yritystietokoneet Elite- tai Pro-etuliitteisistä nimistään. Lisäksi yhtiö lanseerasi tyylitellyn AI-logon (uutisen pääkuvassa) Copilot+ PC -yhteensopiville tietokoneilleen. HP:n pelibrändi Omeniin muutos ei vaikuta.

Kuluttajapuolella tuotteet on jaettu viiteen kategoriaan: U eli Ultra, X, 7, 5 ja 3. Saataville tulee OmniBook-kannettavat, OmniStudio AiO -kokoonpanot sekä OmniDesk-työpöytätietokoneet kustakin luokasta. Yrityspuolella kategorioita on yhteensä kuusi: U eli Ultra, X, 8, 6, 4 ja 2. Ensimmäiset neljä tulevat saataville EliteBook-, EliteStudio- ja EliteDesk-malleina ja jälkimmäiset kaksi ProBook-, ProStudio- ja ProDesk-malleina.

Lähde: HP

UL Benchmarks julkaisi uuden alustariippumattoman 3DMark Steel Nomad -testin

3DMarkin 25-vuotista taivalta juhlistavan Steel Nomadin on tarkoitus pikku hiljaa korvata pitkään käytössä ollut Time Spy yhtiön raskaimpana rasterointitestinä.

Kotimaan kamaralta alun perin ponnistanut UL Benchmarks on julkaissut tuoreimman lisäyksen 3DMark-testiohjelmistoon. Uusi 3DMark Steel Nomad myöhästyi lopulta hieman aiotusta aikataulusta, sillä yhtiö aikoi saada sen julkaistuksi jo vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana.

3DMark Steel Nomad on suunniteltu korvaamaan ikääntynyt Time Spy -testi yhtiön valikoiman raskaimpana rasterointitestinä. Testiohjelman kerrotaan olevan suurin piirtein noin kolme kertaa raskaampi kuin Time Spy ja noin seitsemän kertaa raskaammaksi kuin Fire Strike. Testi ajetaan natiivisti 4K-resoluutiolla. Yhtiön mukaan Time Spy -tuloksia on lähetetty testin kahdeksan vuoden olemassaolon aikana yhteensä lähes 48 miljoonaa kappaletta. Samassa ajassa tulosten valossa keskimääräinen suorituskyky on nelinkertaistunut.

Steel Nomadin rinnalla julkaistaan myös kevyempi Steel Nomad Light, joka asettuu yhtiön asteikolla Light, Medium, Heavy ja Very Heavy tasolle Medium. Tarkempia tietoja sen raskaudesta tai esimerkiksi renderöintiresoluutiosta ei kerrottu.

Uuteen 3DMarkiin kuuluu myös Explorer-tila, jossa käyttäjä pääsee liikkumaan testimaailmassa, johon UL Benchmarks on piilottanut lukuisia salaisuuksia ja ns. easter eggejä käyttäjien löydettäviksi. Ne keskittyvät 3DMarkin 25 vuotiseen historiaan.

Time Spyn korvaava Steel Nomad  ja sen kevyempi Light-versio on suunniteltu alustariippumattomiksi testeiksi. Ne tukevat aluksi Windowsin (DirectX 12, Vulkan) ohella Androidia (Vulkan) ja iOS:ää (Metal), mutta yhtiö aikoo laajentaa lähitulevaisuudessa tuen ensin macOS:lle ja myöhemmin Linuxille.

UL Benchmarks ilmoitti samalla päivittävänsä 3DMarkin eri versioiden nimeämistä. Nykyinen 3DMark Basic Edition on jatkossa 3DMark Demo, Advanced Edition pelkkä 3DMark ja Professional Edition 3DMark for Enterprise. Steel Nomad -päivitys on ilmainen 3DMarkin käyttäjille ja juhlistaakseen sen julkaisua 3DMark on nyt saatavilla 75 % alennettuun hintaan viikon ajan tuetuista kaupoista.

Lähde: UL Benchmarks

Antec lähtee mukaan käsikonsoliluokan tietokonemarkkinoille

Pitkänlinjan kotelovalmistaja lähestyy uutta markkinaa tekemällä yhteistyötä käsikonsoliluokan tietokoneisiin erikoistuneen Ayaneon kanssa.

Käsikonsoliluokan tietokoneita on ollut olemassa jo pidempään, mutta vasta Valven Steam Deck korkkasi pidot käyntiin laajemmassa mittakaavassa. Nyt myös Antec on ilmoittaunut mukaan karkeloihin.

Antec on lyöttäytynyt yhteen lukuisista erilaisista, lähinnä käsikonsoliluokkaan kuuluvista tietokoneistaan tutun Ayaneon kanssa. Yhteistyön hedelmänä tullaan julkaisemaan Antec Core HS, joka perustuu Ayaneo Slide -malliin.

Antec ei ole ollut vielä valmis kertomaan Core HS:n kaikkia teknisiä yksityiskohtia, mutta sen pitäisi nykytietojen valossa olla identtinen Sliden kanssa. Mahdolliset erot jäänevät prosessorin tarkkaan malliin sekä muisti- ja tallennustilakonfiguraatioihin.

Ayaneo Slide on varustettu 6” 1080p-resoluution IPS-näytöllä, joka liukuu käsikonsolimaisen rungon keskiöstä ylös maksimissaan 30° kulmaan, paljastaen samalla altaan näppäimistön. Prosessorina on useimmista kilpailijoistakin löytyvä AMD:n Ryzen 7 7840U, mutta se olisi helposti päivitettävissä samaan siruun perustuvaan 8840U-malliinkin. Muistivaihtoehdot ovat Slidessä 16, 32 tai 64 Gt LPDDR5X -muistia ja tallennustilan 512 Gt, 2 Tt ja 4 Tt PCIe Gen 4 SSD.

Käsikonsoliluokan rungon molemmilta sivuilta löytyät Xbox-asettelua noudattavat Hallin efektiä hyödyntävät tatit, dpad ja toimintopainikkeet. Yläreunasta on luonnollisesti olkapainikkeet ja liipaisimet. Liitäntöjä on tarjolla kahden USB4-C-liitännän sekä SD-korttipaikan verran ja akulla on kapasiteettia 12 000 mAh. Kokoa laitteella on 226 x 90 x 28,5 mm, ellei tattien tuomaa lisäkorkeutta lasketa.

Antec Core HS:n toimitusten pitäisi alkaa vuoden jälkimmäisellä puoliskolla sekä Pohjois-Amerikassa että Euroopassa. Sen hinnaksi povataan konfiguraatiosta riippuen noin 540-830 euroa.

Lähde: Tom’s Hardware

Qualcomm esitteli eri valmistajien Copilot+ PC:t Snapdragon X -piireillä

Snapdragon X Elite- tai Plus -prosessoreita käyttäviä kannettavia tulee ensimmäisessä aallossa Acerilta, Asukselta, Delliltä, HP:lta, Lenovolta, Microsoftilta ja Samsungilta.

Microsoft on julkistanut uuden Copilot+ PC -konseptin yhteistyössä ensimmäiset yhteensopivat prosessorit julkaisseen Qualcommin kanssa. Microsoftin lisäksi myös useat muut valmistajat julkistivat samalla kertaa omat Copilot+ PC -mallinsa ja Qualcomm on koonnut ne kätevästi yhteen pakettiin.

Acer liittyy Copilot+ PC -joukkoon uusilla Acer Swift 14 AI -malleilla, jotka tulevat saataville sekä Snapdragon X Elite- että Plus-prosessoreilla. Tietokoneet hyödyntävät myös yhtiön omia teknologioita kuten PurifiedView 2.0 ja PurifiedVoice 2.0 ja saataville tulee malleja sekä kosketusnäytöllä että ilman.

Asus noudattaa Acerin jalanjälkiä ja sen uusi Vivobook S15 tulee saataville kummallakin prosessorivaihtoehdolla. Snapdragon-prosessorin TDP on nostettu Asuksen kannettavissa jopa 45 wattiin yhtiön IceCool-teknologian jäähdyttämänä, kun tyypillisesti Snapragon X -prosessoreiden TDP on kannettavissa 23 wattia. Asus on valinnut näytöksi 2880×1620-resoluution ja 120 hertsin OLED-paneelin ilman kosketustukea.

Dell on päättänyt kerätä mukaansa muita suuremman seurueen ja sen Copilot+ PC -valikoimaan kuuluvat Snapdragon X Elite -prosessorilla Inspiron 14 ja 14 Plus, Latitude 7455 ja XPS 13, sekä Plus-prosessorilla Inspiron 14 Plus sekä Latitude 5455 ja 7455. Yhtiön mukaan sen uuden XPS 13 -mallin akku kestää parhaimmillaan käytössä jopa 27 tuntia.

HP:lla on tarjota markkinoille alkuun kaksi Copilot+ PC:tä: Snapdragon X Elitellä varustetut Elitebook Ultra ja OmniBook X. Yhtiö on uudistanut valikoimaansa rajusti ja hylännyt perinteisemmät tuotemerkkinsä kuten Spectren ja Pavilion ja korvannut ne Omni- ja Elite-sarjoilla. Yrityspuolen Elite-sarjassa se hakee pesäeroa kilpailijoihin firmwaretasolle asti turvaavalla Wolf Pro Security Next Gen Antivirus -kokonaisuudella.

Lenovo luottaa HP:n tavoin vain Snapdragon X Elite -malliin ThinkPad T14S- ja Yoga Slim 7x -Copilot+ PC -tietokoneissaan. ThinkPadiin on saataville vielä IPS-paneeleita 1920×1200-resoluutiolla ”2,8K-resoluution” OLEDin ohella, mutta Yogaan on valittavissa vain 2944×1840-resoluution ja 90 hertsin PureSight OLED -näyttö Dolby Vision -tuella.

Samsung on joukon maltillisin vain yhdellä Copilot+ PC -mallillaan. Galaxy Book4 Edge on varustettu 14- tai 16-tuumaisella Dynamic AMOLED 2X -näytöllä. Mukana on myös puhelinpuolelta tuttuja Galaxy AI -ominaisuuksia, kuten Circle to Search with Google, Live Translate ja Chat Assist, jos tietokoneeseen kytketään Link to Windows -ominaisuudella Galaxy AI -ominaisuudet sisältävä Samsungin puhelin.

Lähde: Qualcomm

TCL CSOT esitteli maailman ensimmäistä 1000 hertsin näyttöä 4K-resoluutiolla

TCL CSOT:n teknologiademona toimiva 1000-hertsinen 4K-näyttö antaa osviittaa tulevaisuuden paneeliteknologiasta, mutta kuluttajien käsiin tuotetta ei ole vielä tarkoitettu.

Kiinalaisen TCL:n alaosasto TCL CSOT (TCL China Star Optoelectronics Technology) on esitellyt maailman ensimmäisen 1000 hertsin virkistystaajuudella varustetun näytön Display Week 2024 -tapahtumassa, joka järjestettiin viime viikolla Yhdysvalloissa. Vaikka näytön erittäin korkea 1000 Hz:n virkistystaajuus on jo itsessään vaikuttava saavutus, on siinä sen lisäksi myös 2160p- eli 4K-resoluutio. Näytössä on LCD-paneeli, mutta myös OLED-näyttöjen uumoillaan saavuttavan 1000 Hz:n rajapyykin tulevien vuosien aikana.

Intohimoisten pelaajien ei kannata kuitenkaan luopua nykyisistä pelinäytöistään vielä toviin, sillä TCL CSOT:n esittelykappale oli ennemminkin teknologiademo kuin kuluttajille markkinoitava tuote. Näytön avulla haluttiin esitellä 1000 Hz:n saavuttamiseen soveltuvaa paneeliteknologiaa – vieläpä 4K-resoluutiolla –, mutta siihen vaadittaviin tiedonsiirtomääriin eivät nykyiset videokaapelit ja -liitännät pysty, kuten ei myöskään nykynäytönohjainten suorituskyky. Merkittävää osaa kokonaisuudessa näyttelevät todennäköisesti myös kuvaruutujen generointiteknologiat. Tämän hetken nopeimmat myynnissä olevat pelinäytöt on varustettu 540 hertsin virkistystaajuuden ja 1080p-resoluution TN-paneeleilla.

Lähde: VideoCardz, Blur Busters (1, 2)

Intel kertoi lisätietoja Lunar Lake -prosessorista

Yhtiö varmisti prosessorin olevan aikataulussaan vuoden kolmannella neljänneksellä tapahtuvaa julkaisua varten ja lupaa sen peittoavan Qualcommin uuden Snapdragon X -prosessorit tekoälysuorituskyvyssä.

Microsoft on julkaissut Copilot+ PC -konseptinsa ja sen myötä virallistanut sen vaatimukset tekoälysuorituskyvyn suhteen 40 TOPSiin. Intelin nykyiset prosessorit eivät siihen yllä, mutta horisontissa siintää jo Lunar Lake vastaamaan haasteeseen.

Copilot+ PC:n julkaisun myötä Intel on tiedottanut sen ensimmäisen vaatimukset täyttävän prosessorin eli Lunar Laken olevan aikataulussaan ja saapuvan markkinoille vuoden kolmannen neljänneksen aikana. Yhtiön mukaan vielä julkaisemattomalla prosessorilla on taskussaan tähän mennessä jo 80 eri kannettavaa yli 20 eri valmistajalla.

Intelin Client Computing Groupin johtaja Michelle Johnston Holthausin mukaan yhtiö tulee toimittamaan historiansa kilpailukykyisimmän rauta- ja ohjelmistopakettinsa Lunar Laken ja Copilot+ PC:n myötä, kehuen samalla sen käänteentekevää energiatehokkuutta sekä tuttua ja turvallista x86-arkkitehtuuria.

Intel on toimittanut joillekin medioille myös diapaketin, jossa kerrotaan Lunar Laken yksityiskohtia ja tehdään lupauksia suorituskyvystä. Lunar Lakessa tulee olemaan sekä uudet P- että E-ytimet, Battlemage- eli Xe2-arkkitehtuurin integroitu GPU XMX-yksiköineen, yli 45 TOPSin suorituskykyyn yltävä NPU, kehittyneempi vähävirtainen Advanced Low Power Island. Koko prosessori tuottaa yhteensä yli 100 TOPSin edestä tekoälysuorituskykyä, josta suurin osa tulee Xe2 GPU:lta.

Sen tekoälysuorituskyvyn kerrotaan olevan Intelin nykyisten arvioiden mukaan Stable Diffusion 1.5 -tehtävissä noin 40 % nopeampi kuin Snapdragon Elite X. Grafiikkapuolella integroidun ratkaisun suorituskyky paranee noin 50 % ja prosessoripuolella suorituskyvyn luvataan peittoavan ainakin Ryzen 7 8840U:n ja Snapdragon X Eliten.

Energiatehokkuudessa sen kerrotaan käyttävän Microsoft Teams 3×3 -konferenssipuhelussa 30 % vähemmän tehoa kuin Ryzen 7840U ja 20 % vähemmän kuin Snapdragon 8cx Gen 3. Sitä, miksi tässä testissä oli otettu kilpailijoilta sukupolvea vanhemmat verrokit ei ole selitelty.

Intel kehaisi lisäksi toimittaneensa markkinoille jo yli 7 miljoonaa Meteor Lake -prosessoria ja Arrow Laken olevan aikataulussa julkaistavaksi vuoden viimeisen neljänneksen aikana.

Lähteet: Intel, Tom’s Hardware

Virtalähteiden sertifiointiin uusi PSU Performance Level Plan eli PPLP

PPLP ei korvaa nykyisiä 80 Plus- tai Cybenetics-sertifiointeja vaan tulee niiden rinnalle, kuten esimerkiksi MSI:n uusissa virtalähteissä.

Tietokoneiden virtalähteet ovat saaneet uuden PPLP-sertifioinnin nykyisten 80 Plusin ja Cybeneticsin rinnalle. PPLP tulee sanoista ”PSU Performance Level Plan” ja se testaa pelkän hyötysuhteen lisäksi esimerkiksi virtalähteiden vakautta suuremmissa kuormissa, materiaalien ja kaapeleiden laatua sekä melutasoja. PPLP sisältää myös omat testinsä nykyaikaisille ATX 3.0- ja 3.1 -standardeille. PPLP:n takana olevalla ammattilaistiimillä on vuosien kokemus PC-raudan testauksesta.

PPLP:n sertifikaatit mukailevat kutakuinkin 80 Plusin ja Cybeneticsin vastaavia, mutta korkeimman arvon leima on nimeltään ”Super Ti”. Esimerkiksi 50 prosentin kuormalla Super Ti -leimaan vaaditaan 230 V:n jännitteellä vähintään 96 %:n hyötysuhde, kun taas toisessa ääripäässä eli Bronzessa vastaava minimivaatimus on 88 %. Testit suoritetaan erikseen sekä 230:llä että 115 V:lla alueellisten erojen vuoksi ja käytetty jännite merkitään myös myönnettävään leimaan.

Nimekkäitä valmistajia – kuten MSI, Corsair ja DeepCool – on jo ryhtynyt yhteistyöhön PPLP:n kanssa ja sertifikaatteja nähtäneen tulevissa virtalähdemalleissa enenevissä määrin. Esimerkiksi MSI:n uudet MAG A1000GL PCIE5- ja MAG A850GL PCIE5 -virtalähteet ovat PPLP Gold -sertifioituja.

Lähde: PPLP, MSI

Microsoft julkisti Snapdragon X -prosessoreilla varustetut Surface Pro- ja Surface Laptop -Copilot+ PC:t

Uudet Surface Pro ja Laptop tulevat saataville myös Suomessa, mutta tarjolla on muisti- ja tallennustilavaihtoehtoja rajoitetusti.

Microsoft on julkistanut NPU-tekoälykiihdytintä vaativan Copilot+ PC -konseptinsa ohella myös ensimmäiset omat, yhteensopivat tietokoneensa. Uudet Surfacet perustuvat Qualcommin Snapdragon X -prosessoreihin.

Uusi Surface Pro -taulutietokone on varustettu tarkasta mallista riippuen joko Qualcommin Snapdragon X Elite- tai Plus-prosessorilla. Sekä Elite- että Plus-mallin NPU yltää samaan 45 TOPSin suorituskykyyn. Prosessorin tukena on 16 tai 32 Gt LPDDR5X -muistia ja 256 Gt, 512 Gt tai 1 Tt PCIe Gen 4 -tallennustilaa.

Taulutietokone rakentuu 13” PixelSense Flow -näytön -ympärille, mutta sen paneelin tyyppi riippuu käytetystä prosessorista. Snapdragon X Plussan kaverina on LCD-paneeli, kun Elite on paritettu OLEDin kanssa. Paneelia lukuunottamatta näytöt on varustettu vastaavin ominaisuuksin: 2880×1920-resoluutio (DPI 267, 3:2 kuvasuhde), 120 hertsin virkistystaajuus, tuki 10-piste kosketukselle, tehtaalla kalibroidut sRGB- ja Vivid-profiilit sekä tuki Dolby Vision IQ:lle. Näytön suojana on Corningin Gorilla Glass 5 -lasi. Surface Pron strategiset mitat ovat 287 x 208 x 9,3 mm ja 895 grammaa.

Tietokoneen etupuolelta löytyy 1440p-resoluution Surface Studio Camera, joka tukee Windows Studio Effects -tekoälyominaisuuksia, kun takapuolta kansoittaa 10,5 megapikselin Ultra HD -kamera. Edestä löytyy myös Windows Hello -tunnistautumiseen käytettävä kamera. Ääntä kaapataan kahdella Studio-mikrofonilla ja toistetaan kahden watin Dolby Atmos -yhteensopivilla stereokaiuttimilla.

Liitinvalikoimaan lukeutuu kaksi USB4-C -liitäntää, Surface Pro Keyboard -liitin ja Surface Connect -liitin. USB-C-liittimet tukevat latausta maksimissaan 65 watin teholla sekä DisplayPort 2.1 -ulostuloa. Microsoft tuo saataville myös oman Thunderbolt 4 Dock -telakkansa. Yhteyspuolella tuettuina ovat Wi-Fi 7 ja Bluetooth 5.4 sekä NanoSIM-paikka tarkemmin määrittelemättömän mobiiliyhteyden tarpeisiin.

Mukaan sopii myös uusi Surface Pro Flex Keyboard -näppäimistö. Aiempiin verrattuna siihen on lisätty uusia hiilikuitukerroksia parantamaan vakautta, jonka lisäksi touchpadin kokoa on kasvatettu. Mukana on myös paikka haptista palautettakin tukevalle Slim Pen -stylukselle, joka tukee 4096 painetasoa.

Surface Laptop tulee saataville sekä 13,8 että 15-tuumaisena versiona. Ensin mainittuun saa sekä Snapdragon X Eliten että Plussan, kun jälkimmäiseen voi valita vain Eliten. Muistia ja tallennustilaa on tarjolla samat 16 tai 32 Gt LPDDR5X:ää sekä 256 Gt, 512 Gt tai 1 Tt PCIe Gen 4 -tallennustilaa.

Molemmissa kokoluokissa on käytössä tarkemmin määrittelemätön LCD-paneeli. 13,8”-mallin resoluutio on 2304×1536 (201 PPI, 3:2) ja 15”-mallin 2496×1664 (201 PPI, 3:2). Muutoin ominaisuudet ovat identtiset: 1300:1-kontrastisuhde, 120 hertsin virkistystaajuus, tehdaskalibroidut sRGB- ja Vivid-väriprofiilit, 10-piste kosketustuki ja Dolby Vision IQ -tuki ynnä Gorilla Glass 5 -suojalasi. 13,8”-mallin mitat ovat 301 x 220 x 17,5 mm ja 1,34 kg, kun 15” mittauttaa 329 x 239 x 18,29 mm ja 1,66 kg.

Webbikameran virkaa toimittaa 1080p-resoluution FullHD-kamera ja viereltä löytyy Windows Hello -tunnistautumiskamera. Varsinainen kamera tukee Windows Studio EFfects -tekoälyominaisuuksia. Ääntä kaapataan Pron tavoin kahdella Studio-mikrofonilla, mutta äänentoistosta on vastuussa Omnisonic-kaiuttimet Dolby Atmos -tuella.

Liitinvalikoimaltaan Surface Laptopit parantavat lisäämällä kahden USB4-C:n rinnalle myös yhden USB-A 3.1 -liittimen ja 3,5 mm:n kuulokeliittimen. Surface Pro Keyboard -liitintä niissä ei luonnollisestikaan ole integroidun näppäimistön vuoksi. Yhteyspuolelta löytyvät Wi-Fi 7 ja Bluetooth 5.4, mutta SIM-korttipaikkaa mukana ei ole.

Sekä uudet Surface Pro- että Surface Laptop Copilot+ PC -tietokoneet tulevat saataville myös Suomessa. Surface Pro kustantaa edullisimmillaan Snapdragon X Plussalla 1259 euroa ja Elitellä 1859 euroa. Suomessa saataville tulee ainakin aluksi vain 16 Gt:n muistilla varustettuja malleja rajoitetuin tallennustilavaihtoehdoin. Värivaihtoehtoja ovat safiiri, hiekka, platina ja musta.

Surface Laptopin lähtöhinta on 13,8”-versiona 1259 ja 15”-versiona 1609 euroa. Suomessa saataville tulee ainakin alkuun vain 16 Gt:n muistilla varustettuja versioita, poislukien 15” musta versio Elite-prosessorilla ja 1 Tt:n tallennustilalle, johon voi valita myös 32 Gt:n muistin. Saataville tulee jo mainitun mustan lisäksi myös hopeassa kuosissa oleva versio. Tallennustilavaihtoehtoja on niitäkin saatavilla rajoitetusti.

Lähde: Microsoft