Qualcommin uusi 205-mobiilialusta tuo 4G-yhteydet edullisimpiin laitteisiin

20.3.2017 - 11:24 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (5)

Qualcomm julkisti tänään uuden matalan hintatason mobiililaitteisiin suunnatun 4G-ominaisuudet sisältävän järjestelmäpiirin.

Qualcomm on esitellyt tänään Intiassa järjestetyssä tilaisuudessa uuden lähtötason perus- ja älypuhelimiin suunnatun 205 -mobiilialustan. Se muodostaa puhelimen tärkeimmät perusominaisuudet sisältävän kokonaisuuden, joka koostuu Qualcomm 205 -järjestelmäpiirin ohella muista rautatason komponenteista, kuten RF-etupäästä, WiFi-moduulista, virranhallintaominaisuuksista, äänikoodekista sekä kaiutinvahvistimesta.

Qualcomm 205:n keskeisimpänä ominaisuutena on integroitu 4G-modeemi, joka edistää nopeampien mobiiliverkkoyhteyksien käyttöönottoa myös kehittyvillä markkinoilla ja halvimman hintaluokan laitteissa. Integroitu X5 LTE-modeemi tukee cat.4-nopeusluokkaa, eli 150 Mbit/s latausnopeutta ja 50 Mbit/s lähetysnopeutta. Lisäksi piiristä löytyy mm. VoLTE- ja Dual SIM -tuki, Bluetooth 4.1, 802.11 b/g/n WiFi, ANT+-sensorituki, FM radio, kuulokevahvistin sekä virranhallintaominaisuudet.

28 nanometrin viivanleveydellä valmistettava piiri sisältää kaksi 1,1 GHz:n Cortex-A7-prosessoriydintä sekä Adreno 304 -grafiikkasuorittimen. Lisäksi se tukee kolmen megapikselin kameraa ja 480p-tarkkuuden videotallennusta. Perustason vähävirtaisessa peruspuhelimessa piirin kerrotaan mahdollistavan jopa 34 päivän valmiusajan, 16 tunnin puheajan tai 80 tunnin musiikkitoistoajan yhdellä latauksella.

Qualcommin mukaan ensimmäiset 205 -piiriä käyttävät laitteet nähdään markkinoilla toisen vuosineljänneksen aikana. Piiri on pinniyhteensopiva Qualcommin olemassa olevien Snapdragon 210- ja 212-järjestelmäpiirien kanssa, joka helpottaa sen käyttöönottoa laitevalmistajien kannalta.

Lähde: Qualcomm (1)(2), Anandtech

Evleaks: Samsung Galaxy S8:n ja S8+:n suositushinnat Euroopassa 799 ja 899 euroa

Samsungin tulevien Galaxy S8 -puhelimien hintatiedot ovat vuotaneet julki luotettavana pidetystä vuotolähteestä.

Mobiilialan tietovuodoista tunnettu Evan Blass on julkaissut Twitter-tilillään hinnat runsaan viikon päästä julkaistaville Samsung Galaxy S8 -älypuhelimille. Blassin mukaan hintatiedot ovat peräisin kahdesta erillisestä lähteestä.

Blassin mukaan pienempi Galaxy S8 tulee maksamaan Euroopassa 799 euroa ja suurempi Galaxy S8+ 899 euroa. Toisin sanoen hinnat nousevat 50 euroa viime vuoden vastaaviin Galaxy S7 -malleihin nähden. Lisäksi Blass kertoi DeX-telakka-aseman hinnaksi 150 euroa, uuden GearVR:n hinnaksi 129 euroa ja uuden Gear 360 -kameran hinnaksi 229 euroa.

Blass julkaisi lisäksi pressikuvat Galaxy S8 -mallien eri värivaihtoehdoista. Oheisissa kuvissa näytillä ovat black sky-, orchid grey- ja arctic silver -silver värit, joiden väliset eroavaisuudet ovat etupuolelta tarkasteltuna hyvin pieniä. Tämän uutisen ylemmässä kuvassa on 6,2-tuumainen Galaxy S8+ ja alemmassa kuvassa 5,8-tuumainen Galaxy S8.

Samsung julkistaa Galaxy S8 -mallinsa ensi viikon keskiviikkona (29.3.) Lontoossa ja New Yorkissa järjestettävissä Unpacked-tapahtumissa. Myös io-tech matkustaa lontooseen seuraamaan julkistusta ja hakemaan ensituntumat uusista laitteista.

Päivitys 21.3.2017 klo 10:00: Uutiseen lisätty Blassin julkaisemia pressikuvia, joissa näkyy puhelin myös takapuolelta.

Streacomilta optista asemaa tukeva F12C Optical -kotelo HTPC-käyttöön

Alumiinisia erikoiskoteloita valmistava Streacom on laajentanut mallistoaan uudella F12C Optical -kotelolla.

Streacomin uusi F12C Optical on optisen aseman paikalla sekä etupaneelin USB 3.0 -liitännöillä varustettu uusi versio aiemmasta F12C-mallista. Ensisijaisesti HTPC-käyttöön suunnattu kotelo on valmistettu neljä millimetriä paksusta pursotetusta alumiiniprofiilista, joka on CNC-koneistettu, hiekkapuhallettu ja anodisoitu. F12C Opticalin ulkomitat ovat 184 × 440 × 320 mm ja se painaa 4,4 kg.

Siirreltävillä kiskoilla toteutetun kiinnitysratkaisun ansiosta tuulettimien ja levyjen asentaminen F12C:n sisään onnistuu kotelon lyhyille sivuille vapaasti käyttäjän tarpeiden mukaan. Kokoonpanosta riippuen 3,5 tuuman levyjä mahtuu koteloon vähintään viisi kappaletta ja 2,5 tuuman levyjä kaksi kappaletta. Emolevy voi olla ATX-kokoinen ja seitsemään laajennuskorttipaikkaan sopii jopa 310 mm pitkät kortit. ATX-virtalähteen pituusrajoitus on sama 310 mm.

Kotelon yläosan kiinnityskiskoihin on mahdollista kiinnittää slim-mallinen (12,7 mm) optinen asema sekä tuulettimia tai jäähdytinkenno. Molempiin kylkiin sopii kaksi 120 mm tuuletinta. Prosessoricoolerin maksimikorkeus on 135 mm.

F12C Opticalin suositushinnasta ei ole vielä virallista tietoa, mutta muutaman ulkomaalaisen nettikaupan hinnoittelun perusteella se tulee liikkumaan noin 250-300 eurossa.

Lähde: Streacom

Vulkan-rajapinnan usean grafiikkapiirin tuki Windows-puolella 10:n yksinoikeus

Khronoksen GDC:ssä esittelemät diat eivät ota kantaa rajapinnan usean grafiikkapiirin tukeen muilla alustoilla, mutta Windows 7 ja 8/8.1 -käyttäjät on rajoitettu yhteen grafiikkapiiriin.

Khronoksen matalan tason Vulkan-rajapinta on kerännyt taakseen paljon suosiota paitsi kehittäjien keskuudessa, myös internetin keskustelupalstoilla. Yksi merkittävistä syistä suosioon on rajapinnan alustariippumattomuus. Siinä missä Microsoftin matalan tason Direct3D 12 -rajapinta toimii vain Windows 10:llä, toimii Vulkan Androidilla, Linuxilla, Tizenillä ja Windowsilla 7-versiosta lähtien.

Khronos kertoi Vulkanin kuulumisia odotetusti GDC 2017:n yhteydessä. Koska rajapintaan liittyen ei kuitenkaan kerrottu mitään mullistavia uudistuksia, jäi yhtiön esitys mediassa varsin pienelle huomiolle. Pelaajien kannalta Khronoksen esitykseen oli kuitenkin sisällytetty yksi merkittävä huomio, jonka DSOGaming nosti esille. Koko diaesitys on luettavissa Khronoksen sivuilta löytyvästä PDF:stä.

Krhonoksen Vulkan-esityksen viimeinen dia kertoo muun muassa rajapinnan tuesta useiden grafiikkapiirien kokoonpanoille. Rajapinta tarjoaa natiivin tuen sekä AMD:n Multi GPU:lle (CrossFire) että NVIDIAn SLI:lle. Monien pettymykseksi tuki on kuitenkin rajoitettu ainakin Windows-käyttöjärjestelmien kohdalla yksinomaan Windows 10:lle, sillä se vaatii WDDM:n ”linked display adapter” -tilan, mikä löytyy vain Windows 10:n WDDM 2.0:sta. Diaesitys ei ota kantaa usean grafiikkapiirin kokoonpanojen tukeen muilla alustoilla.

Vulkanin tuki useammalle grafiikkapiirille on tässä vaiheessa myös hieman rajoittuneempi kuin Direct3D:n vastaava, sillä se ei tue esimerkiksi erillisen ja integroidun grafiikkapiirin yhteistyötä. Tuettuja renderöintitiloja ovat AFR (Alternate Frame Rendering) ja SFR (Split Frame Rendering, diassa ilmeisesti virhe) sekä VR SLI Stereo view rendering (Kahden grafiikkapiirin tapauksessa kumpikin saa renderöitäväksi yhden silmän näkymän).

Alphacool julkaisi järeän Eiszeit 2000 Chiller -kompressorijäähdyttimen

Alphacoolin ensimmäinen kompressorijäähdytin tarjoaa jäähdytystehoa peräti 1500 watin edestä ja se integroituu osaksi standardia nestekiertoa.

Nestejäähdytyksen saralta tuttu Alphacool on julkaissut markkinoille mielenkiintoisen kompressorijäähdyttimen. Yhtiön ensimmäinen kompressorijäähdytin Eiszeit 2000 Chiller tarjoaa jäähdytystehoa peräti 1500 watin edestä.

Alphacoolin Eiszeit 2000 Chiller -kompressorijäähdyttimen etupaneelista löytyy virtaliittimen lisäksi virta- ja varoitusvalot sekä pieni näyttö, jonka painikkeilla voidaan säätää kierrossa olevan nesteen lämpötilaa 0,3 °C askelin. Koska kyse on tehokkaasta kompressorijäähdyttimestä voi lämpötilan asettaa myös selvästi huoneenlämpöä matalammaksi. Jäähdytysilman sisäänotot on varustettu irrotettavilla pölysuodattimilla.

Eiszeit 2000 Chiller on tarkoitettu integroitavaksi osaksi standardia nestekiertojärjestelmää ja se korvaa nestekierrosta sekä pumpun, nestesäiliön että jäähdytinkennot. Sen sisäänrakennetun nestesäiliön tilavuus on 9 litraa. Integroidun pumpun nostokorkeus on 10 metriä ja tilavuusvirta 600 litraa tunnissa. Kotelon takaa löytyy säiliön nestetason mittarit, virtaliitin, laboratoriokäyttöön tarkoitettu kustomoitu liitin virhesignaalien välitykseen sekä standardit G1/4”-letkuliittimet helpon liitettävyyden takaamiseksi.

Alphacool Eiszeit 2000 Chillerin strategiset mitat ovat 560 x 280 x 470 mm ja painoa sillä on peräti 29 kg. Yhtiön omassa verkkokaupassa laitoksella on hintaa 959,95 euroa. Toimituskulut Suomeen ovat valitusta toimitustavasta riippuen 12,88 (DHL Welt Express), 45,62 (UPS Standard) tai 288,12 euroa (UPS Express Saver).

Huawei julkisti P10 Lite -älypuhelimen virallisesti Briteissä

17.3.2017 - 16:40 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (4)

Huawei on julkaissut Britanniassa keskihintaluokkaan sijoittuvan Lite-version P10-älypuhelimestaan.

P10 Lite on ollut julkinen salaisuus jo lähes P10- ja P10 Plus -mallien julkaisusta lähtien ja se on vuotanut mm. useiden eurooppalaisten jälleenmyyjien sivuille. Nyt laite on kuitenkin kaivettu vihdoin virallisesti ulos kääreistään Britannian markkinoilla

P10 Liten rakenne on keskeisiltä osin vastaava kuin kalliimmissa P10-malleissa: unibody-runko on metallia ja etukuorta peittää reunoilta pyöristetty lasi. Erona sormenjälkitunnistin sijaitsee kuitenkin keskellä takakuoren yläosaa.

Rautapuolella P10 Liten ominaisuuksia on karsittu melko kovalla kädellä 599 euron hintaiseen P10:een nähden. Järjestelmäpiiri on suorituskykyisen Kirin 960:n sijaan Kirin 658, joka on käytännössä kahden ytimen hetkellisellä ylikellotustoiminnolla varustettu versio Kirin 655 -piiristä. RAM-muistia on mukavat neljä gigatavua ja tallennustilaakin hintaluokassa riittävät 32 gigatavua. 12 megapikselin kamerasensori on ilmeisesti sama, kuin P10:n kaksoiskameran toinen sensori.

Tiivistettynä P10 Liten tekninen toteutus on pitkälti samaa kuin Honor 8 Lite -mallissa, mutta muutamilla parannuksilla varustettuna.

Tekniset ominaisuudet:

 • Ulkomitat: 146,5 x 72 x 7,2 mm
 • Paino: 146 grammaa
 • 5,2-tuumainen Full HD IPS-näyttö
 • Kirin 658 -järjestelmäpiiri (8 x Cortex-A53, Mali-T830MP2)
 • 4 Gt RAM
 • 32 Gt tallennustilaa
 • Muistikorttipaikka
 • 12 megapikselin takakamera, f2.2, 1,25 um pikselikoko
 • 8 megapikselin etukamera, f2.0
 • 3000 mAh akku, 18 W pikalataus, micro-USB
 • Android 7.0 Nougat & EMUI 5.1

Huawei asemoi P10 Liten Briteissä keskihintaluokkaan 299 punnan suositushinnalla. Euroiksi muunnettuna se on noin 345 euroa. Brittien saataville uutuus tulee maaliskuun viimeinen päivä. Toistaiseksi ei ole tiedossa tuleeko Lite-versio myyntiin Suomessa.

io-techin pikatestin teknisesti P10 Liten kanssa monilta osin yhtenevästä Honor 8 Litestä voi lukea täältä.

Lähteet: GSMArena, Android Authority, TechnoBuffalo

OnePlus aloitti Android 7.1.1 Nougat -päivityksen syöttämisen OnePlus 3:lle ja 3T:lle

17.3.2017 - 10:57 / Juha Kokkonen Mobiili Kommentit (5)

OnePlus on ilmoittanut aloittaneensa OxygenOS 4.1.0 -päivityksen syöttämisen OnePlus 3- ja 3T-puhelimilleen.

OnePlus 3 -sarjan puhelimien omistajat pääsevät nauttimaan Androidin joulukuussa julkaistusta 7.1.1-versiosta, joka sisältyy OxygenOS:n uuteen 4.1.0 -päivitykseen. Uuden Android-version ohella päivityksen mukana tulee Googlen maaliskuun tietoturvakorjaukset.

Yleisten bugikorjausten ohella OxygenOS 4.1.0:n mukana tulevia käyttäjälle konkreettisia muita uudistuksia ovat laajennetun kuvankaappauksen ottomahdollisuus, parannettu liikkuvien kohteiden kuvaus, vakaampi videotallennus sekä parannetut WiFi- ja Bluetooth-yhteydet.

Noin 350 megatavun kokoinen päivitys tulee saataville portaittain lähipäivien aikana. io-tech päivitti OxygenOS 4.1.0:n onnistuneesti OnePlus 3T -puhelimeensa ja toimenpide vei noin viisi minuuttia. Valitettavasti Android 7.1.1:n uusista ominaisuuksista ainakaan sovelluskuvakkeiden pikatoiminnot (app shortcuts) eivät toimi OxygenOS:n omassa launcherissa, sillä kuvakkeen pitkä painallus aktivoi edelleen kotinäkymän muokkaustilan. Ominaisuus on kuitenkin ilmeisesti luvassa OxygenOS:n launcherin seuraavassa versiossa ja Googlen omalla launcherilla ominaisuus on saatavissa toimintaan.

Lähteet: OnePlus (1)(2)

AMD julkaisi Radeon Software 17.3.2 -ajurit alustavalla RX 500 -sarjan tuella

Uudet Radeon Software Crimson ReLive Edition -ajurit sisältävät virallisen tuen ja optimoidun tesselointiprofiilin Mass Effect: Andromeda -pelille

AMD on julkaissut uudet Radeon Software Crimson ReLive Edition 17.3.2 -ajurit näytönohjaimilleen. Ajurit tukevat kaikkia yhtiön GCN-arkkitehtuureihin perustuvia näytönohjaimia. Ajurit ovat saatavilla 32- ja 64-bittisille Windows 7- ja 10 -käyttöjärjestelmille sekä 64-bittiselle Windows 8.1:lle.

Uusien Radeon Software 17.3.2 -ajureiden merkittävin uudistus on virallinen tuki Mass Effect: Andromedalle. Pelille on lisätty mukaan myös AMD:n optimoima tesselointiprofiili, jonka voi halutessaan kytkeä käyttöön Radeon Software -hallintapaneelista. Ajurit korjaavat The Division -pelissä DirectX 12 -rajapinnalla havaitut teksturointiongelmat sekä tekstuurien vilkkumisongelman ja mustan ruudun ongelmat For Honorissa neljän näytönohjaimen Multi GPU -kokoonpanoissa. Voit tutustua listaan kaikista ajureiden muutoksista ja tiedossa olevista ongelmista niiden julkaisutiedotteesta.

AMD on lisäksi lisännyt ajureihin alustavan tuen vielä julkaisemattomille Radeon RX 500 -sarjan näytönohjaimille. Ajureissa mainitaan Radeon RX 560, RX 570 ja RX 580, mutta GPU-Z:n tuoreimman päivityksen mukaan luvassa on myös RX 550 -versio. Tämän hetkisten huhujen mukaan RX 500 -sarjan näytönohjaimet perustuisivat RX 400 -sarjan tavoin Polaris-arkkitehtuuriin. Vega-arkkitehtuuriin perustuvat näytönohjaimet julkaistaan Radeon RX Vega -nimellä.

Lataa AMD:n ajurit täältä

Asus ja EVGA esittelivät omat GeForce GTX 1080 Ti -mallinsa

Asuksen omaan suunnitteluun perustuvat GTX 1080 Ti -mallit vaikuttavat kaikin puolin valmiilta kauppojen hyllyille, mutta EVGA ei ole vielä lyönyt lukkoon mallistonsa lopullisia kellotaajuuksia.

NVIDIA julkaisi kauan odotetun GP102-grafiikkapiiriin perustuvan GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjaimen kuun vaihteessa. Myyntiin näytönohjaimet saapuivat viikkoa myöhemmin, mutta aluksi saatavuus rajoitettiin NVIDIAn suunnittelemaan Founders Edition -malliin.

Näytönohjainvalmistajien omaan suunnitteluun perustuvista GeForce GTX 1080 Ti -näytönohjaimista on ehditty jo näkemään lukuisia kiusoittelukuvia ja nyt ensimmäiset valmistajat ovat saaneet tuotoksensa julki myös virallisesti. Kovinta kiirettä julkaisun suhteen on pitänyt Asus, joka julkaisi kolmen omaan suunnitteluun perustuvan mallinsa kaikki oleelliset tiedot.

Asuksen GeForce GTX 1080 Ti -valikoimasta tulee löytymään kaksi Strix-mallia: ROG Strix GeForce GTX 1080 Ti ja tehtaalla ylikellotettu ROG Strix GeForce® GTX 1080 Ti OC edition. Strix-mallit on varustettu tuttuun tapaan erillisillä Gaming- ja OC-kellotaajuusprofiileilla. Strix-malliston rinnalle julkaistiin myös edullisempi Asus Turbo GeForce GTX 1080 Ti. Kokosimme näytönohjainten oleellisimmat tiedot alla olevaan taulukkoon.

Asuksen Strix-mallit on varustettu uudella 2,5 korttipaikkaa vievällä, ulkoisesti DirectCU III:sta muistuttavalla coolerilla. Sen jäähdytysrivaston kerrotaan tarjoavan 40 % enemmän jäähdytyspinta-alaa kahden korttipaikan versioon verrattuna. Jäähdyttimen kuparisen lämmönlevittäjän kerrotaan olevan selvästi kilpailijoiden vastaavia tasaisempi ja tarjoavan sitä kautta kaksinkertaista kontaktipinta-alaa itse grafiikkapiiriin. TechPowerUpin arvostelusta käy ilmi, että toisin kuin DirectCU-malleissa uuden coolerin lämpöputket eivät ole suorassa kontaktissa grafiikkapiiriin.

Turbo-mallin cooleri noudattaa aiempia saman sarjan edustajia varsin yksinkertaistetulla ulkokuorellaan. Coolerista on kahden korttipaikan korkuinen ja se on varustettu yhdellä radiaalituulettimella. Asus käyttää radiaalituulettimessaan kaksoiskuulalaakerointia, jonka se kertoo kaksinkertaistavan tuulettimen eliniän liululaakerointiin verrattuna.

EVGA esitteli niin ikään kolme mallia, mutta se ei ole julkaisuissaan vielä yhtä pitkällä kuin Asus. Yhtiö ei ole esimerkiksi lyönyt vielä lukkoon yhdenkään mallin lopullisia kellotaajuuksia. EVGA:n GeForce GTX 1080 Ti -mallit kantavat lisänimiä SC Black Edition Gaming, SC2 Gaming ja FTW3 Gaming.

EVGA GeForce GTX 1080 Ti SC Black Edition Gaming ja SC2 Gaming on kumpikin varustettu kaksituulettimisellaa iCX Technology -coolerilla. Niiden virransyöttö on 7+1-vaiheinen ja lisävirtaliittimiksi on valittu yksi 6- ja yksi 8-pinninen PCI Express -lisävirtaliitin. GTX 1080 Ti FTW3 Gaming -mallin iCX Technology -cooleri on varustettu puolestaan kolmella tuulettimella ja piirilevyltä löytyy 10+2-vaiheinen virransyöttö jota syötetään kahdella 8-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä.

Corsairilta uusi kompakti mekaaninen K63-näppäimistö kilpailukykyisellä hinnalla

Corsair on julkaissut tänään uuden tenkeyless-kokoisen K63-näppäimistön, joka käyttää mekaanisia Cherry MX -näppäinkytkimiä. Hinnaltaan uutuus sijoittuu Corsairin malliston edullisimpaan päähän.

K63 on hyvin pelkistetty muovirunkoinen tenkeyless-näppäimistö, joka tulee saataville punaisilla Cherry MX -näppäinkytkimillä. Pienikokoinen malli on suunnattu erityisesti pelaajille, näppäimistöä mukanaan kuljettaville sekä rajallisesti työpöytätilaa omaaville käyttäjille. K63:n ulkomitat ovat 365 x 171 x 41 mm ja se painaa 1,12 kg.

K63:n punainen taustavalaistus on muokattavissa näppäinkohtaisesti ja se tukee myös dynaamisia valaistusefektejä. Näppäimistö tukee makrojen tallentamista CUE-ohjelmiston avulla ja mahdollistaa kaikkien näppäinten samanaikaisen rekisteröimisen (NKRO). Näppäimistön yläreunasta löytyy erilliset multimedianäppäimet sekä Windows-näppäinten lukituspainike pelikäyttöä varten.

Corsair K63:n suositushinta on 79,99 euroa ja se tulee saataville välittömästi Corsairin jälleenmyyjäverkoston kautta. Valmistaja antaa tuotteelleen kahden vuoden takuun.

Lähde: Corsair